Kravet om fødevarekvalitet, ønsket om gennemsigtighed og en stigende bevidsthed om bæredygtighed kommer til udtryk i en præference for lokalt producerede varer. De danske varer foretrækkes især, da de tit opfattes som værende af særlig god kvalitet, fordi vi har tiltro til, at der er ordnede forhold i produktionen herhjemme.

Bevidste forbrugere

Respekt og omtanke for mennesker, dyr og natur vil i stigende grad også være en bærende faktor for fremtidens forbrugere. Vi oplyses i højere grad om dyrevelfærd og sundhed og danskerne er generelt blevet mere opmærksomme på hvordan vores fødevarer bliver til. På sociale medier ses der ofte videoer om de forhold vores kød bliver produceret under, ligesom udenlandske dokumentarer om eksempelvis vandforbruget i kødproduktion, får flere og flere til at tage stilling til hvad de vil støtte og spise.

Økologi som trend

I vores travle hverdag er der ligeledes en fortsat stigende efterspørgsel efter produkter, der sparer danskeren for tid og dermed gør det lettere at leve sundt. Analyserne viser, at trendsætterne efterspørger økologiske ingredienser i måltidsløsninger og snacks. Modsat lande som f.eks. USA, godtager vi ikke at fødevarer er usunde, blot fordi de skal være let tilgængelige. I det hele taget er konklusionen i analysen fra Landbrug & Fødevarer, at den danske forbruger er blevet mere bevidst og fokuseret på både oprindelse og økologi. Blandt andet er kvalitet og den reducerede transporttid med til at understøtte ønsket om bæredygtighed men det kan også give et dilemma for de danske forbrugere, hvis valget skal stå mellem økologi fra udlandet eller dansk konventionelt.