Af journalist og ølekspert Christian Andersen (Danske Ølentusiaster)

IPA

En ofte lys, stærk, fyldig og sød øl, hvor bitterheden fra humlen i dén grad stikker frem. Humlen bidrager ofte også med markante aromaer af fyrrenåle, harpiks, grapefrugt og eksotiske frugter som passionsfrugt, mango og ananas.

Velegnet til: thai retter med godt med karry, ingefær og citrongræs. Boller i karry er også et godt match til en india pale ale.

Blonde

En lys øl med friske indslag af aromaer af citrus, appelsin, nelliker og blomster – en ’parfume-øl’. Noter af malt og karamel. Kulsyren er svulmende i munden, skummet er forførende. Kun antydninger af bitterhed.

Velegnet til: pasta med fløde og let røget laks. En pizza med rejer og muslinger ville også være godt sammen med en belgisk blonde.

Brown Ale

En enkel, lys kastaniebrun øl, som er let at drikke og moderat med alkohol. En smule sødlig, et strejf karamel og humlen bidrager med aromaer af græs, urter og blomster i ofte beskedne mængder.

Velegnet til: en rugbrødsmad med hønsesalat eller skinkesalat. En grydestegt kylling passer også udmærket til en brown ale.

Porter og stout

De altafgørende aromaer i porter og stout er chokolade, kaffe, lakrids og ristet malt. Humlen bidrager med en enkel, underliggende bitterhed. Ofte er de bedste portere og stouts tørre. Kroppen er ofte fast og fyldig. Indholdet af alkohol kan variere meget.

Velegnet til: en kylling grillet over kul. En fed og intens tomatsuppe ville også gå godt til en porter eller en stout. Hvis du er til stegt kalvelever, er porter og stout et match made in heaven.

Pilsner

Pilsneren er enkel og fin øl med en rank krop, sprød og med en kornagtig syrlighed. Kun antydningsvis er der sødme. Aromaer af lyse, saftige malte. Kroppen er fast. Kulsyre bidraget til en god og frisk perlende øl. Bitterheden er græs- og urteagtig og altid nærværende.

Velegnet til: mange svinebaserede retter. En rullepølse eller en medisterpølse finder ikke bedre ledsager end en pilsner.

Hvedeøl

Den bayerske hvedeøl er svulmende i munden og saftig med et imponerende skum. Sødmen fra malten er tydelig. Aromaerne er banan, hubba bubba tyggegummi og nelliker. Den belgiske hvedeøl er mere syrlig, har en mindre krop og med aromaer af koriander og citrus.

Velegnet til: en stegt makrel og mange andre retter med fisk, stegte såvel som kogte.