Hold madglæden i live

  • Jeg gør det bl.a. ved at lave noget så usexet som madplaner. For ikke at køre rundt i de samme syv retter er hele familien sammen om at tilrettelægge en madplan for 14 dage af gangen. Og i det projekt er det vigtigt også at involvere børnene.
  • Min madglæde holder jeg i allerhøjeste grad også i live ved at læse alverdens kogebøger. Jeg tager udgangspunkt i hvilken mad, der passer i vores familie og bliver så inspireret, når jeg læser andres opskrifter.
  • Med jævne mellemrum dukker der nye madreligioner op. Lad være med at hoppe på hele vognen. Pluk af det, der passer til dig. Jeg er ikke vegetar, men finder stor inspiration i at læse vegetarkogebøger. Så tager jeg udgangspunkt i grøntsagerne og finder derefter ud af, hvad der skal til af kød eller fisk.
  • Brug også rejser til udlandet som inspiration. Eksperimentér med fremmed mad hjemme i dit eget køkken.
  • Alt stikker og stritter på mig, hvis man bare ”gør som man plejer”. Vær opfindsom.

Kilde: Thomas Farsinsen (MadFar)

”Hos os er det en regel, at hele familien skal mødes omkring et hjemmelavet måltid hver dag. Det er en skøn måde at være sammen på. Vi laver ofte simple hverdagsretter, og de behøver ikke at være dyre. Man skal bare prioritere, at det tager lidt længere tid, når maden bliver lavet fra bunden, men der er også en særlig glæde ved at spise noget hjemmelavet,” siger madblogger og autodidakt kok Thomas Farsinsen –  bedre kendt som MadFar.

Børnene med i køkkenet

Et andet væsentligt argument for selv at røre i gryderne er ifølge Thomas Farsinsen vigtigheden af at lære ens børn at lave mad. ”For mig er det en gave at se, hvordan mine to børn kan klare sig selv, når de en dag flytter hjemmefra. De har en håndfuld gode retter med i bagagen, som de kan lave helt fra bunden.” Mange danske familier har en travl hverdag, men med lidt planlægning og en uhøjtidelig tilgang til madlavningen, kan tiden i køkkenet sammen med børnene få stor værdi. ”Lav en ugentlig madplan, så du har et udgangspunkt, men lad en dag stå åben, hvor du kan udfordre dig selv. Og tænk fremad. Skræller og hakker du grøntsager mandag aften - så hak lidt ekstra, så du er på forkant med én af de kommende dage i ugen. Put grøntsagerne i en plasticpose i køleskabet. Læg også nogle restedage ind i planen. Og står menuen på kødsovs, så lav en røvfuld og frys en god portion ned. På den måde bliver der også nogle nemme dage med hjemmelavet mad.”

Rødder i Sønderjylland

Thomas Farsinsens madglæde kommer først og fremmest fra hans mor og mormor. Som barn i Sønderjylland blev han meget inspireret af mormorens kæmpe køkkenhave, der hver sommer bugnede af ærter, bær og grøntsager. Allerede som otteårig svor han, at han ville være kok. Han har altid elsket at lave mad til vennerne, der har ageret forsøgskaniner, når nye opskrifter skulle testes.  Men det blev til 24 år i herreekviperingsbranchen, inden Thomas Farsinsen skulle komme til at leve af sin passion.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Klassikere fra MadFar

Madfar.dk kører derudaf

I dag kører hans madblog MadFar.dk på fuldt drøn på tiende år, han har siden 1. januar i år sammen med sin kompagnon Rene Maxwell forpagtet Café Lindholm på Lindholm Høje Museet i Nørresundby nord for Aalborg, og drømmen om at udgive en kogebog gik i opfyldelse for to år siden. ”Jeg ser gerne, at vi kommer tilbage til det nære, det ægte og glæden ved det gode måltid i hverdagen. Søger tilbage til de helt simple, gængse husmandsretter som f.eks. frikadeller og koteletter med grøntsager. Og køber gode danske råvarer i sæson. Man må så selv gøre op, om de skal være økologiske.Det er min klare holdning, at vi danskere bør prioritere flere penge på det gode hverdagsmåltid i stedet for at bruge dem på alt muligt andet kommercielt. Den kærlighed, der bliver investeret i netop hverdagsmad af kvalitet med skønne råvarer, giver en større glæde, sundhed og samhørighed om måltidet.”