Allerede i oldtiden kendte man i mange kulturer til fremstilling af alkohol ved hjælp af gæring. Men det var i antikkens Grækenland og Asien, at man lærte at destillere væskerne for at skabe ægte brændevin. Drikken, der blev kaldt livets vand, fik hurtigt stor popularitet, og brændevin, der i Danmark blev kendt som snaps, blev udbredt også i Norden. Derfra har traditionerne formet sig individuelt for hvert land, men fælles for de nordiske lande er, at snaps er en del af frokostbordet omkring jul og påske. Hvor man i Danmark og Sverige drikker snapsen fra små, slanke glas i en enkelt mundfuld, nyder man i Norge snapsen – eller akvavit, som det kaldes – af lave cognacglas over længere tid. Det fortæller Halvor Heuch, masterdestillatør ved Arcus AS, Norges største leverandør og producent af brændevin. ”Når folk har ferie i Norge, er der sædvane for at stå på ski omkring juletid og vandre i fjeldene omkring påske. Før i tiden var de norske hytter uden vand og varme, og for at holde kulden væk og hygge sig mens man tændte op i pejsen, drak man gerne snaps. Derfor er snaps blevet en drik, som ikke skal skylles ned med det samme, men nydes ligesom en god cognac,” fortæller han.

Populær til påske

Snapseproducenter oplever en stigning i salget omkring jul og nytår, og Halvor Heuch påpeger, at den stærke drik passer godt til maden på påskebordet. Den salte sild bliver understøttet af snaps, og drikken renser munden efter det fede kød, der ofte hører til under en påskefrokost. Til dessert gælder det, at jo stærkere osten er, jo mere smag og kompleksitet skal akvavitten have. ”Overordnet kan man sige, at jo mere kompleks smagen fra maden er, jo mere kompleks skal akvavitten være. Derfor passer en akvavit med en ren aroma godt til en almindelig sild, mens en karrysild bliver balanceret af en snaps med en kraftigere smag. Jeg anbefaler, at man har et udvalg af forskellige snaps, ligesom man vælger forskellige øl,” siger Halvor Heuch.

Server ved rumtemperatur

Hvor vi i Danmark ofte drikker snaps afkølet lige fra køleskabet eller fryseren, foretrækker nordmænd at servere den ved stuetemperatur. Ifølge Halvor Hauch giver det en spændende duft og mere afrundet og rigere smag. ”Der findes efterhånden flere udenlandske snapsevarianter i Danmark, så jeg kan anbefale at prøve sig frem med en snaps, der er modnet på sherry- eller egefade. Det giver en mildere drik med karakter. Man kan smage nuancerne langt bedre, når snapsen ikke serveres kold.”