Tips

Gode råd til køb af udekøkken

  1. Sørg for at have en god bordplade, der kan holde til at være udenfor og har en vis størrelse, så man kan skære kød og grøntsager til.
  2. En kuppelgrill i rustfrie materialer er vigtigt udekøkken, da du så kan lukke af for vinden og samtidig lave en lille ovn, hvor du kan tilberede mad via indirekte grillning.
  3. Man skal have styr på sine redskaber. Få fat i nogle grillhandsker, gribetænger og generelt grillbestik. Derudover kan du have et langt håndtag på grilllåget, så du ikke står for tæt på varmen.
  4. Et godt spækbræt er et ’must’.
  5. Adgang til vand. Det kan f.eks. være en vask med tilført vand, men det kan også være den mere simple udgave i form af en haveslange. Det kan man bruge til at gøre sin karklud og andet vådt, når man vil rengøre. 

Det kan være en gave for familien at være sammen om at lave aftensmad i den friske luft. Det giver en følelse af at komme tilbage til rødderne at lave mad fra bunden og over åben ild, mener kokken Rasmus Kjær. ”Der er både lidt vikinge- og hippieliv over det. Man kan skære kødet til i det fri, riste det på grillen, plukke friske krydderurter fra haven og tilberede grøntsagerne sammen. Samtidig kan ungerne løbe og lege i haven. Det giver kvalitetstid,” siger Rasmus Kjær, der har forfattet flere bøger om at grille og vundet prisen årets kok i 2002.

Et godt køkken kræver ikke meget

Et udekøkken kræver ikke meget for at være brugbart til at lave mad af alle typer.

”Et godt udekøkken kræver først og fremmest en god bordplade i passende arbejdshøjde, så det er rart at lave maden der. Der skal være plads til et godt spækbræt, så man kan skære kødet til,” siger Rasmus Kjær.

Mange vælger at have en grill eller en form for gasblus integreret i bordpladen, og andre ønsker at få bygget en åben pejs.

”Jeg foretrækker selv en kuppelgrill bygget ind i bordpladen med et låg, der kan lukkes. Så kan grillen også fungere som ovn. Uanset hvad er det vigtigt, at køkkenet kan stå ude hele året rundt,” siger Rasmus Kjær.

Han kan bedst lide at lave simple retter med få, friske råvarer, når han skal lave mad på et udekøkken og har som et eksempel lavet hele kyllinger i sit udekøkken med timian og citron.  

Sommeren kalder på grill

For Rasmus Kjær hænger udekøkkenet mest sammen med sommer og lyse aftener, men når køkkenet kan stå ude hele året, kan man sagtens bruge den på andre årstider.

”Jeg kender til folk, der bruger deres udekøkken hele året rundt. Og nogle laver endda juleanden på deres grill. Det giver jo en fantastisk smag. I bund og grund er det bare fantasien, der sætter grænser,” slutter han.