Til den store, traditionelle påskefrokost hører ost til som afslutningen på måltidet. Efter de lidt tungere kød- og fiskeretter passer det godt med et udvalg af forskellige oste. Osteekspert Poul Larsen, der ejer en ostebod i Torvehallerne på Israels Plads i København, anbefaler at kombinere flere oste til et indbydende dessertbord ”Start med en halvfast hvidskimmel, der har karakter, men stadig falder i de flestes smag. Suppler med en mere fast ost med god lagring og naturlig skorpe. Dertil vil jeg anbefale en rødkitost, der har kortere lagring og en distinkt smag. Hvis man vil have en stærkere ost, kan man vælge en blåskimmel. De fire varianter er et godt udvalg til påskefrokosten,” siger Poul Larsen.

Forårsbebudere

Han anbefaler, at man spørger ved køledisken eller hos ostehandleren og smager sig frem mellem de forskellige varianter. Til påskefrokosten er det oplagt at gå efter lidt lettere oste for at markere forårets komme. Det kan være nogle af de nye varianter, der er kommet frem de seneste år, som passer godt til frokostbordet under påsketiden. ”Vi spiser ofte lam til påskefrokost, og så passer en fåre- eller gedeost godt dertil. De er ofte lidt lettere og er efterhånden ret tilgængelige landet over. Man kan også prøve en ost af råmælk, som er en ny ingrediens på de danske mejerier,” siger Poul Larsen.

De bedste betingelser

For at skabe et vellykket ostebord er der nogle tommelfingerregler man kan rette sig efter. De fleste oste udvikler sig bedst, hvis de bliver taget ud af køleskabet en times tid inden servering. Anret ostene på et flot fad og læg tilbehøret ved siden af ostene og aldrig ovenpå, da osten så tager smag af tilbehøret. Det giver et flot og enkelt ostebord, der er nemt selv at sætte sammen.

Lad osten smages

Som supplement til ostebordet foreslår Poul Larsen at servere lidt brød og frugt. Specielt pærer passer godt til ostens fedme, og til blåskimmelost er syrlig eller sød marmelade et godt parti. Man kan også bruge lidt smagfuldt charcuterie. Dertil anbefaler han at drikke øl eller snaps. Men osteeksperten advarer mod at dække op med for meget tilbehør. ”Osten smager af meget i sig selv, og den skal have en chance for at vise sin egen karakter. Jeg synes, at det er synd, hvis ostens smag forsvinder blandt andre smage. Derfor er det heldigt, at påskefrokoster ofte varer flere timer, for så har man mulighed for rigtig at smage nuancerne,” slutter han af.