Den traditionelle metode

Selvom champagne ofte anvendes som et overordnet udtryk for mousserende vin, så er det kun champagne, hvis vinen kommer fra Champagne-regionen i Frankrig. Metoden til fremstilling af Champagne kaldes ’den traditionelle metode’ (Méthode Champenoise), og den anvendes også af producenter af Cava (Spanien), Crémant (Frankrig – uden for Champagne), Sekt (Tyskland og Østrig) samt flere varianter fra f.eks. Sydafrika og USA.

Hvilke druer?

Champagne fremstilles med druesorterne Pinot noir (smag af orange og røde frugter), Pinot meunier (smag af gule æbler) og Chardonnay (smag af citrus og marcipan). Producenter bruger ofte en blanding af alle 3 sorter. En ’Blanc de Blanc-champagne er udelukkende lavet på Chardonnay.

Sød eller tør?

Måske har du set ordet ’Brut’ eller ’Sec’ på champagneflaskerne. Det er en angivelse af sukkerindholdet i vinen. Langt de fleste champagne-mærker er lavet som Brut med under et halvt gram sukker per glas. Brut betyder, at vinen er tør. Sec er lidt mindre tør og Demi Sec er en anelse sødere – uden decideret at være sød. Det er den til gengæld, hvis der står 'Doux' på mærkaten.

Hvad er en vintage-champagne?

Almindeligvis er champagne lavet på druer fra flere forskellige årgange. En vintage-champagne er lavet på druer udelukkende fra et enkelt specielt godt år og de er lagret længere, end non-vintage vine.