Af Stine Troense, red. Cecilie Hartvig Klindt

Bæredygtigt landbrug er kendetegnet ved økologi, og solceller og vindmøller er en del af bæredygtig energi. Forbrugere, der gerne vil passe på jorden og dens ressourcer, bør også gøre en indsats for at fremme bæredygtigt fiskeri. Ellers risikerer vi, at havene løber tør for fisk. I hvert fald for de arter vi helst sætter tænderne i.

Hvis du køber fisk, der er fisket på en bæredygtig måde, er du sikker på, at arten ikke overfiskes. Og at fiskeriet ikke skader havmiljøet, andre fisk eller havpattedyr. Du tager med andre ord ansvar for, at der er nok fisk tilbage i området, og at de er i stand til at formere sig, så bestanden består til gavn for fremtidens fiskespisere.

Smager godt i munden og maven

Der er flere gode grunde til at passe på havets fisk. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør vi spise fisk som hovedret mindst to gange om ugen og fiskepålæg flere gange ugentligt. For fisk indeholder omega-3-olie, protein, selen, jod og D-vitamin, som holder kroppen sund og rask. Og så er det mere klimavenligt at spise fisk end kød. Så det er ikke kun på julefrokostbordet, fisk er en god makker. I hverdagen er det også vigtigt at indtænke fisk – men den skal være bæredygtig!

”Vildtfangede fisk har et væsentligt mindre CO2-aftryk end kød, der er produceret på landjorden. Sagt lidt firkantet er der i vores del af verden et væsentligt mindre CO2-aftryk på klimaet for hver ton fisk, der fanges i forhold til ét ton svine- eller oksekød,” siger Peter Blanner, senior marinbiolog og projektkoordinator i WWF Verdensnaturfonden

Hvis du går ind for bæredygtigt fiskeri, er du desuden også med til at sikre, at millioner af mennesker i udviklingslandene fortsat kan tjene penge på fisk og ernære sig af fisk. Du udviser altså også et socialt hensyn ved at vælge bæredygtigt fisk.

Sådan gør du

Det er nemt at støtte bæredygtigt fiskeri, når du skal købe ind til julefrokostbordet. Hos fiskemanden skal du blot sikre dig tre ting:

1. Hvor er fisken fanget?

Den skal helst komme fra et nærliggende farvand, så transporten er så kort som mulig. Østersøen, Nordsøen, Nordatlanten er at foretrække.

2. Hvordan er den fanget?

Der er nogle bestemte fiskeredskaber, der er mere miljøskånsomme end andre: Faststående garn, pelagiske trawl, tejner er at foretrække.

3. Er bestanden overfisket?

Det kan du bl.a. sikre dig ved at vælge MSC-certificeret fisk.

”Hvis fiskeriet er MSC-certificeret, er du i hvert fald sikker på, at det ikke er helt tosset. Certificeringen betyder normalt også, at fiskene, du køber, kommer fra en bæredygtig bestand, og at der er en langsigtet forvaltningsplan for området,” siger Peter Blanner.

"Og i supermarkedet gør du ikke andet end at kigge på emballagen. Næsten 90 procent af de fisk, der bliver spist i Danmark, kommer fra MSC-certificerede fiskerier, så vi er førende på verdensplan,” siger Peter Blanner.