Hvad skal vi tjene penge på i fremtiden?

Et relevant og påtrængende spørgsmål, Kirkens Korshær har stillet sig selv. En organisation, der i mere end éthundrede år har hjulpet mennesker på bunden af samfundet. Hjemløse, misbrugere, psykisk syge, ensomme og tidligere straffede. Og behovet for hjælp er stigende. Ét af svarene hedder upcycling eller redesign.

Upcycling eller recycling

De to begreber bliver brugt i flæng, men handler i bund og grund om at give nyt liv til overskudsmaterialer. Tage noget oprindeligt og forandre det. Recycling står i højere grad for affaldssortering. ”I 80’erne, 90’erne og 00’erne var der tale om en ”brug-og-smid væk” kultur. Vi kan ikke sælge møbler, tøj eller porcelæn fra den epoke. Værdien er faldet. Derfor må vi skabe noget nyt ud af dem. Vi henter ca. 30 procent af vores indtægter ved salg af genbrug”, siger leder af genbrug og innovation Henriette Aarslev Clausen, Kirkens Korshær.

I 80’erne, 90’erne og 00’erne var der tale om en ”brug-og-smid væk” kultur. Vi kan ikke sælge møbler, tøj eller porcelæn fra den epoke. Værdien er faldet. Derfor må vi skabe noget nyt ud af dem.

Dobbelt bæredygtighed

Der er i øjeblikket en række projekter i gang omkring upcycling. Genlys er et af dem. ”Stumper og rester af stearinlys er blevet omsmeltet og støbt til nye lys. To arkitektstuderende har designet nye farver samt nye genbrugsindpakninger, hvorpå hele historien er fortalt. Lysene bliver indpakket af indsatte i Aarhus Arrest, så udover at hele projektet er miljømæssigt- og socialt bæredygtigt får de indsatte en meningsfyldt arbejdsopgave.”

Socialt arbejdsfællesskab

Gamle sweatre, tæpper og reklamebannere bliver også syet om til f.eks. børnetøj og tasker. Arbejdet foregår på Kirkens Korshær’s systue i et socialt arbejdsfællesskab under kyndig vejledning. Henriette Aarslev Clausen sætter prædikatet dobbelt bæredygtighed på Kirkens Korshærs projekter. ”Vi smider ikke noget ud, og samtidig genbruger vi menneskelige ressourcer. Det handler om udsatte, der har brug for og kan få en succesoplevelse.” Henriette Aarslev Clausen er uddannet arkitekt og designer. Hun arbejder for Kirkens Korshær i Aarhus i et alsidigt job, hvor hun har fingrene i alt fra strategiske samarbejder og innovation af genbrugsområdet til redesign af overskudsmaterialer.