Røgalarmer er en lille investering i forhold til, at de redder liv og inventar for flere tusinde kroner. Det er dog ikke ligegyldigt hvilke brandalarmer, du sætter op. Invester kun i røgalarmer, der er godkendt af Energistyrelsen, og for en god ordens skyld, så tjek på Tænk’s hjemmeside for hvilke røgalarmer, der er bedst i test. Når du har valgt den rigtige røgalarm er det vigtigt, at røgalarmen placeres rigtigt.

Sæt alarmen højt og frit

Det er vigtigt, at du placere røgalarmen højt og frit, da røg jo stiger op ad. Placér røgalarmen i loftet og mindst en halv meter fra vægge og hjørner – det er også en god ide at placere en røgalarm i loftet over trappen. Det er vigtigt, at røgalarmen er placeret, så man kan høre den tydeligt fra alle rum. Hvis du er hørehæmmet, kan du stadig blive alarmeret ved brand, da du i dag kan købe brandalarmer, der advarer ved at blinke med stærkt lys. Det er vigtigt, at du ikke sætter røgalarm op lige over komfuret, da madosen ofte vil sætte røgalarmen i gang. Badeværelset er også et dårligt sted, da fugten fra bruseren vil sætte alarmen i gang og selvfølgelig ikke over brændeovnen eller pejsen, da bare lidt røg vil aktivere røgalarmen.

Vedligehold røgalarmen

Det er vigtigt, at du vedligeholder din røgalarm, så den fungerer optimalt, når det virkelig gælder. Tjek din røgalarm cirka én gang om måneden, skift batteri én gang om året og tør den jævnligt af for støv og fedt. Du tester din røgalarm ved at trykke på testknappen nogle sekunder, hvis den begynder at bippe, fungerer den, hvis ikke, så skal der skiftes batteri.

Ansvar for røgalarm?

Hvis din bolig er fra før 2004, er det dit eget ansvar at sætte en godkendt røgalarm op – og det er uanset hvilken boligtype du bor i. Boliger bygget efter 2004 skal have monteret en eller flere røgalarmer, der er forbundet til lysnettet.