Hvis du end ikke kan huske, hvornår du anskaffede dig din brændeovn i boligen eller sommerhuset, er der formodentlig rigtig god idé i, at overveje en udskiftning. For selvom brændeovnen som udgangspunkt ser ud, ganske som den gjorde for 30 år siden, så er der sket rigtig meget, når man kigger nærmere på ovnenes egenskaber. Det fortæller Rados Nenadovic, der er uddannet bygningskonstruktør og fagekspert hos Bolius Boligejernes Videnscenter.

Et brændekammer, en skorsten der skaber træk og sørger for at lede de overskydende partikler ud af huset, en låge, hvor man kan ilægge brændsel og et spjæld, hvor ilten tilføres.

”I store træk er systemet jo stadig lige så universelt, som det altid har været. Et brændekammer, en skorsten der skaber træk og sørger for at lede de overskydende partikler ud af huset, en låge, hvor man kan ilægge brændsel og et spjæld, hvor ilten tilføres. Til gengæld har ovnenes egenskaber virkelig rykket sig over de sidste 10 år. Virkningsgraden er blevet meget bedre, hvilket dels betyder, at det er blevet lettere at få en jævn opvarmning af et rum, og dels at der behøves meget mindre brænde til at opnå den rigtige temperatur. Præcis ligesom med biler, går de nye modeller altså meget længere på literen," siger han.

Fyr korrekt

At have en effektiv og skånsom brændeovn, er imidlertid ikke alt i jagten på et bedre indeklima og miljø. For rigtig mange danskere handler det ligeledes om at lære at fyre rigtigt, mener Rados Nenadovic.

”Desværre er vi ikke altid helt gode nok til at bruge det knastørre brænde, der nu engang egner sig bedst til at fyre op med. Bruger man vådt træ, så går en stor del af varmen og energien til at tørre brændet i ovnen i stedet for at varme huset op, og det forurener også meget mere. Derfor bør man altid benytte sig af brænde, der har ligget inde i ét til to år, og aldrig bruge behandlet træ som for eksempel vinduesrammer, terrassebrædder, lægter eller pap der indeholder kemikalier," forklarer han.

Derudover er det også vigtigt, at have en indsigt i hvordan brændeovnens konvektionsvarme rent faktisk fungerer, ellers risikerer man at nedkøle dele af huset i jagten på en rar temperatur, påpeger Rados Nenadovic.

”Hvis ikke der er rigeligt med lufttilførsel til den stue, man ønsker at opvarme, så kan varmen fra ovnen kun cirkulere i rummet, ved at trække luft - og derved varme - fra de nærliggende rum. Det ligger man måske ikke mærke til, når temperaturen stiger i opholdsstuen, men så snart man skal sove, er det ikke så rart, at man har nedkølet soveværelset," beskriver han.

Det ligger man måske ikke mærke til, når temperaturen stiger i opholdsstuen, men så snart man skal sove, er det ikke så rart, at man har nedkølet soveværelset.

Højteknologiske brændeovne

Ligesom på mange andre områder, har teknologien nu også vundet indpas i de mest moderne brændeovne. Det har betydet et kvantespring for brændeovnene, der i fremtiden både vil få en fortsat bedre forbrændingsevne, men også vil kunne køre fuldstændig på autopilot, fortæller Rados Nenadovic.

”I de senere år har mange producenter installeret en såkaldt lambdasonde i deres ovne. Den kan måle iltindhold og varme, og derved kan ovnen selv regulere lufttilstrømningen, så brændeovnen udleder mindre røg og dermed færre partikler, samtidig med at træet udnyttes bedre," fortæller han.

Det vil ikke bare få stor betydning for at bevare et sundt indeklima, men betyder også, at man som husejer kan nærved halvere sit forbrug af brænde, fordi ovnen mere effektivt afbrænder træet. Det er godt for pengepungen og miljøet, fortæller Rados Nenadovic.

Jo dårligere en forbrændingsevne en brændeovn har, desto flere skadelige partikler vil den udlede, og især de ældre brændeovne halter rigtig meget efter.

”Jo dårligere en forbrændingsevne en brændeovn har, desto flere skadelige partikler vil den udlede, og især de ældre brændeovne halter rigtig meget efter. Det skyldes, at det først i 2008 blev et krav, at brændeovnene skal testes i et laboratorium for at fastslå, at de lever op til grænseværdierne for blandt andet partikelforurening. Alle de ovne, der bliver solgt i dag, må maksimalt udlede 5 gram partikler per kilo træ. Det betyder, at de moderne ovne udnytter træet meget bedre, hvorfor der selvsagt også skal bruges mindre brændsel til at fyre op."