Man kan få det lige, som man vil. LED-pærer kan fås med alle sokkel typer, og det kan være helt svært at se forskel på lystyperne.

Vi elsker den bløde og varme belysning her i Danmark, og sandt at sige så leverede de første LED-pærer ikke helt den type belysning. Sådan er det ikke længere. Teknologien har taget kvantespring, og man i dag kan få alle typer LED-pærer.

”Man kan få det lige, som man vil. LED-pærer kan fås med alle sokkel typer, og det kan være helt svært at se forskel på lystyperne. Der er dog flere fordele ved LED,” fortæller Signe Friis Christensen, fuldmægtig hos Energistyrelsen.

Meget lang levetid

Hun fremhæver blandt andet det lave strømforbrug, hurtig tænding, ingen kviksølv og så selvfølgelig den meget lange levetid.

”LED-pærer har en levetid på ti til tyve år, hvilket næsten er omkring fem halogenpærers levetid. Det er en væsentlig fordel, og desuden er prisen faldet meget over de senere år. Prisen kan naturligvis svinge lidt efter, hvilken type pærer, man ønsker,” siger Signe Friis Christensen og tilføjer, at LED-belysning i dag lægger sig i samme farvespænd som det varme lys fra gløde- eller halogenpærer.

LED-pærer har en levetid på ti til tyve år.

LED-pærer alle steder

Energistyrelsen har en række råd, når man skal købe pærer, og de vigtigste af dem, er, ifølge Signe Friis Christensen, at man skal gøre sig klart, hvad lyset skal bruges til, og hvilken slags lys det skal være.

”Man skal lige vænne sig til, at se efter ’Lumen’ i stedet for Watt, når det gælder LED-pærer. Lumen betyder, hvor meget lys pæren udsender, hvor Watt fortæller om energiforbruget, som er meget lavt ved LED-pærer. Dertil skal man vælge pære efter ønsket farvetemperatur. Vælger man en pære med en farvetemperatur på ca. 2700K, får man en pære med et varmt lys, som ved glødepære/halogen. I dag kan man få LED-pærer alle steder, og der er ingen tvivl om, at det er fremtidens energirigtige lyskilde,” siger hun.

Læs mere på: http://sparenergi.dk/forbruger/el/belysning

 

Type Glødepære Halogenpære Sparepære LED-pære
Levetid i timer 1.000 2.000 10.000 15.000
Indkøbspris i DKK* 15,- 30,- 50,- 100,-
Elafgift pr. år i DKK** 88,- 67,- 21,- 14,-

*Eksempel
**Ved elpris 2,2 kWh

Kilde: www.sparenergi.dk