Moderne brændeovne er meget effektive

Der er meget fokus på potentielle skadelige partikler fra brændeovne, men ikke desto mindre findes der mange brændeovne rundt omkring i danske hjem, hvor mange familier nyder den dejlig varme, som kan supplere den øvrige varme i boligen. Hos Skorstensfejerlauget giver oldermand Keld Lützhøft Jensen ikke så meget for al den bekymring for farlige partikler på grund af brændeovne. Han mener, at der mangler evidens for, at partiklerne fra netop brændeovne er særligt farlige, ligesom han påpeger, at der har været så meget fokus på det, at moderne brændeovne i dag er yderst effektive – både når det angår forbrændingen og udledningen af partikler.

Man sætte sig ind i hvordan man fyrer rigtigt

”Det kræver måske nok lidt viden om at betjene ovnen korrekt, men moderne ovne brænder meget effektivt. Når man har glaslåge i ovnen, kan man også nemt se, om man fyrer korrekt. Hvis lågen soder til, skal man lige ændre på sin måde at fyre på,” forklarer han og tilføjer, at Danmark ganske enkelt er førende på området for brændeovne. Opmærksomheden på emission fra brændeovne og effektiviteten har fået de danske producenter på mærkerne, så de seneste 11 år er udslippet af partikler reduceret med 60 procent og bare de seneste tre år med 20 procent.

Køb den rette ovn til dit behov

Det er hyggeligt med sådan en brændeovn i stuen, men den giver også effektiv varme, hvis man sørger for at købe den rette til rummet. Der er mange prisklasser, så man skal vide, hvad man vil have, og man får til en vis grad, hvad man betaler for, mener Keld Jensen. ”Først og fremmest gælder det om at købe en ovn, der passer til formålet. Den bør ikke være for stor. Jo mindre ovnen er, jo nemmere er det at sikre en optimal forbrænding. Den skal også placeres rigtigt, så den ikke står i den fjerneste ende af stuen, og varmen ikke når ud til hele rummet. Man kan købe ovne fra omkring 3.000 til over 20.000 kroner, men de skal alle overholde grænserne for emission, så på den måde risikerer man ikke noget ved at købe en billig model. Man får dog lidt mere med i de dyrere ovne, hvor eksempelvis elektronisk styring bliver en mulighed, og det er en langsigtet investering at købe brændeovn,” understreger han.

Andre ovntyper kan varme hele huset op

I dag er træpillefyret også blevet populært, og her kan man faktisk benytte det til hele opvarmningen i huset, men så kræver det også lidt mere opmærksomhed og vedligeholdelse, men det er et udmærket alternativ, hvis man for eksempel har et gammelt uøkonomisk oliefyr, siger Keld Jensen: ”Nye oliefyr er meget energieffektive, men de er i dag ikke tilladt at opsætte alle steder. Man skal regne med, at der er en smule vedligeholdelse forbundet med et træpillefyr, så det er selvfølgelig ikke egnet for personer, der ikke har lyst til - eller mulighed for - at sørge for det.”

Pejsen er hyggelig, men ikke effektiv

Er man kun ude efter hyggen ved knitrende ild, så er pejsen naturligvis en mulighed, men som ren varmekilde, er det ikke noget, Keld Jensen anbefaler. Det er rigtig dejligt at sidde ved åben ild i pejsen, men dels kan der være røggener, lige såvel, som den tager den varme luft i rummet med ud igennem skorstenen. ”Der er lidt strålevarme fra en pejs, men de fleste vælger at sætte en indsats ind, så den virker lidt som en brændeovn, hvor man stadig kan se flammerne bag glaslågen. I nye huse går det slet ikke med en traditionel åben pejs, for husene skal være meget tætte,” siger han og understreger, at opvarmningen med brændeovne er mest udbredt i provinsen og landlige områder. Desuden bør man lige huske på, at de moderne ovne er så effektive, at det er vigtigt, at skorstenene fungerer godt. Derfor anbefaler han også, at man altid kontakter sin lokale skorstensfejer, hvis man har spørgsmål i forbindelse med opstilling af nyt fyringsanlæg eller ny skorsten eller ved fyringstekniske spørgsmål.