”Det er en bevægelse på verdensplan. En såkaldt megatrend. Det er slet ikke til at overskue, hvor genbrugstrenden vil bære hen, men jeg tror, at vi i den nærmeste fremtid, vil se flere private andelsforeninger, hvor man deler og udveksler ressourcer fremfor at eje alting selv. En bæredygtig livsstil vil kun blive mere populær i fremtiden,” siger Ole Storm Jørgensen, der er ekspert i forbrugeradfærd og adjunkt på Erhvervsakademiet Dania.  

Genbrug for 50 mia. kroner

Omfanget af folks genbrugsvaner er eksploderet, de seneste ti år. Den Blå Avis anslår, at folk handler gennem DBA.dk for omkring 50 milliarder kroner årligt. Og sidste år blev hjemmesiden Trendsales – der især bruges til salg og køb af brugt tøj og accessories - solgt for et trecifret millionbeløb. Der er altså godt gang i genbruget, og det skyldes især, at folk er blevet mere bevidste som forbrugere, konstaterer Ole Storm Jørgensen. ”Finanskrisen har været en øjenåbner for mange. Folk blev klar over, hvor meget de havde liggende af værdi, der ikke blev brugt og ligeså godt kunne sælges. Samtidig er folk blevet mere bevidste forbrugere, der ønsker at spare på Jordens ressourcer og leve bæredygtigt,” siger Ole Storm Jørgensen.

Finanskrisen har været en øjenåbner for mange. Folk blev klar over, hvor meget de havde liggende af værdi, der ikke blev brugt og ligeså godt kunne sælges. Samtidig er folk blevet mere bevidste forbrugere, der ønsker at spare på Jordens ressourcer og leve bæredygtigt.

Deleøkonomi hitter

En del af den bæredygtige livsstil med genbrug, er også at dele ressourcer med andre. I stedet for at købe nye redskaber selv, indgår man i fællesskaber, hvor man er fælles om at eje dem, fortæller Ole Storm Jørgensen. ”Der er en stigende tendens til at dele produkter, man ikke bruger hele tiden. Det gør også, at man har råd  til at få produkter i bedre kvalitet. Det er omkostningsbesparende for den enkelte og så sparer man på miljøets ressourcer, da der skal produceres mindre,” siger Ole Storm Jørgensen. Når man deler, får man også adgang til mere. Det kan f.eks. være lejligheder eller biler.  ”Det er blevet meget populært at udleje sin lejlighed eller bil, når man ikke bruger den. På den måde kan den komme andre til gode, så den ikke bare står tom eller ubrugt,” siger Ole Storm Jørgensen. 

Genbrug er en del af vores identitet

Deleøkonomi og genbrug er både billigt for den enkelte og godt for miljøet. Men folks genbrugsvaner bliver også en del af en identitet. ”Vi køber i højere grad møbler af træ og andre naturprodukter i stedet for plast, fordi vi er mere bevidste om, at plastik er svært at nedbryde og kan ende i verdenshavene. Men det er også blevet en del af folks identitet at leve bæredygtigt,” siger Ole Storm Jørgensen. Folk vil samtidig også leve bæredygtigt for deres efterkommeres skyld, siger Ole Storm Jørgensen. ”Vi har større bevidsthed om et produkts oprindelse end tidligere. Vi foretrækker at købe et produkt til genbrug frem for at købe et dårligt og nyt kinesisk produkt, hvor vi ikke ved, om produktionen har været belastende for miljøet. Vi har jo kun den her ene planet, og den bliver svær at skifte ud,” siger Ole Storm Jørgensen.