Af Sanne-Maria Bjerno Jakobsen

Hver gang du steger, koger og braser mad ved dit komfur, breder mados, fedt og damp sig i køkkenet og ofte også i andre dele af boligen. Og os, fedt og damp rigtig dårligt for indeklimaet, viser undersøgelser.

Derfor er det ikke ligegyldigt, om du har en emhætte, hvilken type og hvordan du bruger den. Det fortæller Asger Skød Søvsø, der er specialist i energieffektivisering og ventilation ved Teknologisk Institut.

“Udover, at emhætten kan fjerne de lugtgener, der ofte kommer, når man laver mad, så kan den også fjerne fedt og fugt fra luften. Det har stor betydning for indeklimaet. Fedtet kan sætte sig på alle overflader, så man må gøre rent oftere, og fugt kan på længere sigt blandt andet føre til skimmelsvamp,” siger han.

Emhætten fokuserer på den urene luft

Udluftning gennem et åbent vindue er ikke altid nok. Vinduet befinder sig nemlig ikke altid lige ved komfuret, hvor partiklerne forekommer. Og selvom det kan hjælpe at åbne vinduet, så er den bedste løsning en god emhætte, ifølge Asger Skød Søvsø.

“Emhætten skal helst passe til størrelsen på komfurets overflade. Det giver de bedste forudsætninger for, at den kan suge den rigtige luft,” siger han.

Kraftigst er ikke altid bedst

Det kan være komplekst at finde rundt i junglen af emhætter og finde den bedste til sit køkken. Det er nemlig ikke nødvendigvis den emhætte, der kan suge kraftigst, der også er den bedste.

“En emhætte, der suger meget luft, gør det i nogle tilfælde for at kompensere for, at den ikke er i stand til at suge den rigtige luft ud. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan emhætten er udformet,” siger Asger Skød Søvsø og fortsætter:

“Emhætter, der er bygget ind i bordet, skal modvirke den varme lufts naturlige opdrift. Derfor er den type emhætte ofte nødt til at kompensere for sin placering ved at suge mere luft ud.”

Filter og udformning kan guide

På nogle af de bedste emhætter er der en fordybning, hvor filteret sidder, i modsætning til en flad bund. Hvis filtret sidder helt nede ved kanten, kan noget af den urene luft “glide af” og fortsætte opad, uden om emhætten. Hvilket vil forværre emhættens effektivitet.

Det burde også være oplagt at undersøge, hvor effektiv emhætten er til at fjerne den forurenede luft, inden man beslutter sig for, hvilken man skal købe. Men det er ofte svært for forbrugerne at gennemskue emhættens effektivitet, fordi producenterne sjældent oplyser det.

“Men hvis du kan finde en os-faktor på emhætten, så gå efter en, der er så høj som muligt, gerne 75 % eller mere. Det er det niveau, der står i vejledningen til bygningsreglementet.”

Støj kan dæmpes

Støj fra emhætten kan være en gene under madlavningen.

“Det er relevant at tænke over støjniveauet, når man vælger emhætte. En emhætte, der er unødigt kraftig vil støje mere end nødvendigt,” siger Asger Skød Søvsø.

Hvis man gerne vil have et lavt støjniveau, kan man gå efter en emhætte med en ekstern motor, som sidder langt væk fra komfuret.

“Det er ofte motoren, der er den primære støjkilde, især hvis motoren sidder lige der, hvor du har dit hoved, når du laver mad. Derfor kan du vælge en emhætte, hvor motoren sidder i forbindelse med kanalen ud i det fri og på den måde få mindre støj i køkkenet, mens emhætten er tændt,” siger han.