FAKTA

Gå efter A+++. Eksempel: Vaskemaskine, 7 kg. En vaskemaskine med energimærke A koster 570 kr. om året i strøm, mens en med A+++ koster 385 kr.

Om mærket

EU’s energimærke viser dig, hvor energieffektiv vaskemaskinen er, på en skala fra A+++ til D. Mærket oplyser også det årlige energi- og vandforbrug, centrifugeringsevne og støj. De mest energieffektive vaskemaskiner er mærket med A+++. A+er den lavest tilladte energimærkning for vaskemaskiner, der sælges i EU. (A er den laveste for de små maskiner under 4kg A+ er laveste for maskiner over 4kg)

Årligt forbrug

Du kan altid se apparatets årlige energiforbrug på energimærket -  det er angivet i kWh om året. På den måde er det nemt at sammenligne forbruget for forskellige apparater. Vil du vide, hvad det betyder for dig i kroner, så kan du gange med 2,2 kr.pr kWh.

Kilde: www.sparenergi.dk

Tit glemmer mindre husholdninger at fylde vaskemaskinen ordentligt op og vasker derfor flere gange end nødvendigt. I gennemsnit vasker vi 3,2 kilo tøj per vask. Husk at fylde helt op og vaske på de programmer, hvor du udnytter vaskemaskinens samlede kapacitet – typisk på bomuldsprogrammerne. Programmerne tager lidt længere tid, men sparer også på energiforbruget.

Kig på energimærket

Når du har fundet frem til dit behov, så kig efter plusserne på energimærket. ”Vurder først hvor stor en maskine din husstand har behov for, derefter kan du sammenligne energimærkerne på vaskemaskiner i denne størrelse. Energimærket indeholder information om bl.a. kilo, energiklasse, årligt energiforbrug-samt vandforbruget. Det kan godt betale sig at se på det årlige forbrug af energi og vand. Gå efter en maskine med lavt vandforbrug og gerne efter A+++,” anbefaler Signe Friis Christensen fra Energistyrelsen.

Hvordan vasker du?

Energiforbruget afhænger af, hvordan du vasker. Alle nye vaskemaskiner skal kunne vaske på 20 grader – og du sparer hele 55 procent ved at sætte temperaturen ned fra 40 til 20 grader. Brug bomuldsprogrammerne! Selvom vasken tager længere tid, så er bruger de væsentlig mindre energi. ”Hver gang maskinen kører, bruger den energi. Når du fylder vaskemaskinen, skal du stadig kunne stikke en knytnæve ind over tøjet, uden at trykke det ned. På den måde sikrer du, at maskinen er fyldt helt op, og at tøjet samtidig vaskes rent,” siger Signe Friis Christensen og tilføjer, at EU's energimærke er med til at fremme mere energieffektive produkter løbende.