I løbet af de seneste 3-4 år er solidt håndværk og tidløst design blevet storsælgende blandt danskere.

”I dag er vores bedst sælgende køkkener, dem af allerbedst håndværk, materialer og design. I dag vil vi danskere have solidt håndværk af kvalitetsmaterialer. Sådan var det slet ikke for fem år siden,” siger Rolf Birk, designer og konceptudvikler hos køkkenproducenten TMK.

Køkkenet er blevet en del af boligindretningen og betragtes i højere grad som et møbel i dag, end man har gjort tidligere.

”Folk vil derfor gerne have noget, der ser ud som om det har en historie, at det ser ægte ud, og at det er lavet til os personligt. Man kan også se, at der er sket et boom i antallet af møbelsnedkere,” siger Rolf Birk.

Køkkenet er et socialt samlingssted

Måske er der også god grund til, at mange investere i deres køkkener. Analyser viser nemlig, at danskere gerne bruger flere timer i køkkenet på at lave mad i weekenden.

”Køkkenet er blevet et centralt sted i vores bolig, når vi har fri fra arbejde og fra hverdagens aktiviteter. Køkkenet repræsenterer noget grundlæggende socialt - hvor vi mødes og samles med familien og vennerne,” siger Rolf Birk og fortsætter:

”Derfor vil vi også gerne have, at køkkenet har en vis kvalitet, og at det er kvalitetsmaterialer, som vi kan mærke og se, når vi bruger køkkenet.”

Det gode køkken betaler sig

Hvis man er villig til at investere lidt ekstra i et dansk køkken, får man som regel et køkken som holder i flere år, siger Rolf Birk.

”Vi bruger f.eks. selv syv gange lak og materialer af høj kvalitet, så vores køkkener holder til brug og lignende. Hvis man køber billige saml-selv-køkkener, holder materialerne måske kun 5 år,” siger Rolf Birk og påpeger, at danske kvalitetskøkkener kan holde i ca. 15-20 år - og endnu længere, hvis man er god til at vedligeholde det.

Hvis man køber et dansk designet og produceret køkken, får man også ofte tilbudt at få taget mål af rummet gratis af fagfolk, så køkkenet bliver skræddersyet til boligen.

”Det er en god investering at få professionel assistance og rådgivning i forhold udmåling af rummet og indretningen. Derudover samler mange producenter også køkkenet, så man ikke selv skal stå for den del. Man er altså sikker på, at man får et køkken, der holder og fungerer som det skal,” siger Rolf Birk.