Som et af de fire elementer – jord, ild, luft og vand - er der noget vildt, naturligt og oprindeligt over ild. Og siden den første flamme blev antændt, har vi mennesker været draget af ild.

Familien samles om brændeovnen

”Der er noget med mennesker og ild. Der er noget urkraft i det, så vi selv i moderne tider er draget mod ild. Det autentiske, der ligger i flammerne, drager os stadig i 2017. Og det bliver næsten mere og mere med tidens fokus på bål i naturen og hygge med børn og snobrød og anden madlavning. Ild har altid været noget, vi mennesker samledes om, og i dag samler vi også familien om det indendørs - typisk et centralt sted i vores hjem,” siger Kjeld Vang, sekretariatsleder i DAPO, Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne.

Brændeovne pynter og præger hjemmet

I de seneste år er brændeovne designmæssigt blevet udviklet meget, så mange betragter det som et møbel i stuen. ”På forsiden af boligmagasiner er der også næsten altid en pejseindsats i baggrunden. Mange ser det som et møbel, der pynter og præger hjemmet. I dag arbejdes der også på, at en brændeovn skal være flot, når den ikke er tændt,” påpeger Kjeld Vang.

Der er mange muligheder når man skal have brændeovn

Brændeovne fås i dag i rigtig mange varianter, forskellige størrelser og former, store og små, firkantede og runde, trekantede og ovale, indmurede eller fritstående. Man kan f.eks. mure sin brændeovn ind i et hjørne med glas til to sider, eller mure den ind i en skillevæg, så man kan se den fra begge sider. ”Man kan endda få pejse, der står på en drejefod, så man kan vende den og se flammerne, mens man laver mad i køkkenet, og efterfølgende dreje den og se den fra stuen. Brændeovne kan tilfredsstille mange behov både indretnings- og designmæssigt, også ved noget så simpelt som opdeling af en stue,” slutter Kjeld Vang.