”Jeg elsker sne og kulde og de flotte dage, som vinteren kan være fuld af. På det punkt er jeg nok ikke helt som de fleste andre danskere,” fortæller Peter Tanev, der mener, at hans forhold til denne kølige årstid, sandsynligvis stammer tilbage fra barndommen: 

”Det er nok den barnlige sjæl i mig. Fra jeg var helt lille, fik jeg nemlig lov til at trække gardinerne på mit værelse fra, når jeg skulle sove, hvis der var bare den mindste udsigt til sne. Så kunne jeg ligge og kigge ud på gadelamperne og holde øje med, om der skulle falde sne, inden jeg selv faldt i søvn. Og når det skete, fik jeg altid lov til at gå ud på vejen, hvor vi boede, og lave snemænd – uanset hvor sent det måtte være.”

Fascination af fænomenet

Denne fascination driver stadig Peter, ikke mindst i forbindelse med hans job som meteorolog, hvor vinter, ifølge ham, er et særligt interessant fænomen: 

”Det danske vejr er leverpostejsfarvet, så når det skifter, så er vi utroligt nysgerrige! Vores seere er utroligt interesserede i netop vinter og ikke mindst, om der er udsigt til sne og kulde.”

En interesse han mest oplever som et udtryk for, at man synes, det er hyggeligt med lidt sne og frost, men naturligvis også gerne vil være på forkant og blive klar til vinter. 

På spørgsmålet om, hvordan Peter selv gør sig klar, er svaret: 

”Først og fremmest skal bilen gøres klar. Helt banalt, er det et spørgsmål om at have det udstyr i bilen, der ligesom skal være der – som f.eks. en isskraber. Vi har nok alle prøvet at stå med et Dankort og forsøge at skabe den første hårdnakkede frost af forruden. Så den er essentiel.” 

Bliv klar til vinter

Når det gælder bolig, er der ikke så meget der skal klares, inden kulden kommer. Peter bor nemlig med sin familie i en lejlighed, hvor man ikke behøver bekymre sig om at salte og skrabe fortov rent – men han husker tydeligt barndommen i huset på Laksevej:

”Det var altid mig, der skrabede sne på fortorvet. Ikke fordi jeg skulle, men fordi jeg godt kunne lide at være ude i kulden og i sneen.” 

Men vintervejret kræver også at garderoben gås igennem. For som Peter siger, så kan man ikke gøre så meget ved, at kulden kommer – men man kan sørge for at være klædt på til den. Det vil sige godt med tykke trøjer, varme sokker og solide jakker. Og at han glæder sig til at trække i vintertøjet, er der ingen tvivl om: 

”Jeg synes egentlig, det er meget rart at skulle gøre sig klar og finde det varme tøj frem – ikke mindst efter en lang og varm sommer. Det er altid rart med lidt forandring og ændringer i vejret og temperaturene.”

I sne og på ski – ude og hjemme

Og så er det bare ud i det! Er det godt vejr, elsker Peter at nyde vinteren med sine børn – og gerne på kælk, hvis det er muligt. Men da vi ikke altså er så heldige at få sne i Danmark, drager han mindst én gang om året på skiferie med familien. 

”Inden jeg fik børn var et fortrinsvis i Alperne,” forklarer Peter og fortsætter: ”Men efter de er kommet til, har vi i mange år holdt skiferie i Sverige. Her er pisterne knap så stejle, og der er bedre muligheder for langrend og andre aktiviteter, så der er noget for alle. Uanset hvor god man er til at stå på ski. Og så er der generelt større garanti for kulde og dermed også for godt skivejr i Skandinavien.”

Er bilen frostsikker? 

Turen til Sverige foregår i bil, som naturligvis skal gøres yderligere vinterklar, for at kunne holde sig kørende helt ned til 25 graders frost: 

”Det kan efter min mening slet ikke diskuteres, at der skal vintedæk på. Ikke blot fordi det er lovpligtigt i både Norge og Sverige, men også fordi det er simpelthen er farligt at liste rundt på spinkle sommerdæk, når det bliver så koldt. Dertil kommer påfyldning af sprinklervæske og kølervæske, der kan klare frosten, samt smøring af dørlisterne med silikone, så de ikke går i stykker i kulden.”

Derudover anbefaler Peter også at udskifte slidte vinduesviskere, da det nedsætter sigtbarheden, hvis der kun er halve viskere til at holde ruden ren. 

”Så det gælder om at være forberedt til vinteren. Uanset om den nydes herhjemme eller under andre himmelstrøg,” slutter Peter af. Og så er det bare at vente spændt på, hvor meget sne, frost og kulde denne vinter bringer.