17 procent af alle transportture er på cykel – men kilometermæssigt er det kun godt 4 procent. Det vil direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, naturligvis gerne have længere op.

Vi skal cykle mere i Danmark

”Vi oplever desværre, at cykeltransporten er faldende. Der er en stigning i de tre store byer men fald i resten af landet. For 25 år siden cyklede 70 procent af alle børn, nu er det nede på omkring 50 procent. Det er en bekymrende udvikling. Vi cykler mere end andre lande. Men vi ønsker, at flere cykler, da det er en rigtig god investering for vores samfund, når vi aktivt bevæger os.” Cyklen bliver mest anvendt til de korte ture til studiet og badmintonklubben. Det synes direktøren for Cyklistforbundet er logisk nok. Men der er stort potentiale i både korte og lange ture. ”Vi ser desværre også, at 30 procent af bilturene i Danmark er 5 kilometer eller derunder. Det er her, vi ser det store potentiale til at få flere til at cykle på de korte ture. Det er godt økonomisk og helbredsmæssigt.”

Elcykel i stedet for bil

En anden ting, der kan få folk til at cykle mere og længere, er elcyklen. Klaus Bondam kalder den ”the missing link” mellem cykel og bil. ”Det giver et rygstød til folk, der ikke er vant til at cykle. Men nok så interessant - det lukker op for lidt længere distancer. For de fleste er en daglig tur på 4-5 kilometer sådan nogenlunde grænsen. Med en elcykel øges den radius lige pludselig med en 10-15 kilometer. Selvom man ikke forbrænder så meget, kompenserer de længere afstande for det.”

Elcyklen er ikke kun for ældre og svagelige

Fordommene om elcykler er langsomt ved at dø ud – den er ikke kun for de ældre. Nu kan man også få smarte citybikes og ladcykler med elmotor. En elcykel koster mere end en almindelig cykel. Til gengæld er den meget billigere end f.eks. den billigste bil. ”Jeg har selv fem forskellige cykler. Du kan få rigtig mange forskellige cykler for de penge en minibil koster.” ”Den ene dag kører du på en ladcykel, hvis du skal handle stort ind. Den næste dag kører du på en anden type elcykel. Så en elcykel eller to kan vælges frem for den anden bil i husstanden,” siger Klaus Bondam.