Det allerførste, du bør tage stilling til, når du købe cykel, er dit behov. Har du f.eks. brug for en pendler- eller turcykel?

#1 - Hvorfor skal man købe en elcykel?

”Skal elcyklen være din hverdagscykel, som du bruger til og fra arbejde året rundt, bør den have en kraftigere motor end hvis du skal bruge cyklen til kortere hyggeture engang imellem. Til pendlere anbefaler jeg en motorkapacitet på 36 volt. En kraftig motor kan trække mere, så du ikke behøver at træde så hårdt i pedalerne som på en cykel med færre hestekræfter,” siger Magnus Lindhart Jørgensen, cykelmekaniker i Cyklistforbundet. Alle elcykel-motorer stopper med at trække ved 25 kilometer i timen, men en kraftig motor får dig hurtigere op på den tilladte hastighed. De motorer, der er placeret i cykelstellet mellem pedalerne, giver de bedste køreegenskaber modsat de ofte billigere el-cykler, hvor motoren sidder i et hjul.

#2 - Hvilket batteri til elcyklen?

Det er også vigtigt, at du forholder dig til batteriet, der lader elcyklens motor op.
”Det er en god idé at gå efter et litium-batteri, for det virker i længere tid, lader hurtigere op og holder længere end andre typer batterier,” siger Magnus Lindhart Jørgensen.
Han tilføjer, at selv et godt batteri skal skiftes hvert andet eller tredje år. Et nyt batteri koster mellem 2.000 til 5.000 kr.

#3 - Hvad koster en elcykel?

En elcykel vejer op til 10 kilo mere end en almindelig cykel. Og det kan selvfølgelig mærkes, hvis batteriet løber tør, og du selv står for fremdriften, men elcyklens vægt bør ikke være afgørende for din beslutning, ifølge cykelmekanikeren. Prisen er vigtigere. ”En god elcykel til hverdagsbrug koster mellem 15.000 og 25.000 kr. Discountcyklerne, der koster mellem 6.000 og 8.000 kr. er udmærkede som hygge- eller sommerhuscykler, men de kræver meget vedligeholdelse og kan være sværere at skaffe reservedele til.”
Magnus Lindhart Jørgensen anbefaler, at du prøvekører flere modeller, inden du griber til lommerne. Og at du selvfølgelig også tager stilling til de dele, der gælder almindelige cykler f.eks. stel, dæk, hjul, gear, bremser, lys osv.