Profil

Daniel Røde, 31 år, juleekspert, juleblogger, podcastvært og folkeskolelærer.

Det gælder om at sætte rammer, så man ikke stresser over at lave mad og købe gaver, for så kan julen noget helt særligt, siger juleekspert Daniel Røde.  Han er kun 32 år, men alligevel er han nok den person i Danmark, der har den største samling af danske tv-julekalendere. Ifølge Daniel Røde kan juletiden nemlig være en næsten magisk tid på året.

”Jeg plejer at sige, at julen er det tætteste, vi kommer på en magisk stemning. Folk bliver gladere, åbner hjertet mere op for hinanden, og så er julen nærmest definitionen på hygge. Man er sammen med familien og sine nærmeste, fordi det er jul. I den fortravlede tid, vi lever i, så betyder julen endnu mere. Der findes ikke noget sidestykke til julen,” siger Daniel Røde, der til dagligt driver Danmarks største juleblog. Han er samtidig vært på julepodcasten ‘Daniels Jul’ og skolelærer i sit arbejdsliv.

Sæt rammerne for en god jul og undgå stress

Selv om juletiden er noget helt særligt for Daniel, så anerkender han, at mange oplever det som en stressende tid. Derfor har han selv forsøgt at sætte nogle rammer, som gør det muligt at få den jul, man ønsker sig.  ”Julen kan godt stresse nogen, især hvis man føler, at man skal nå at besøge en masse mennesker over julen, samtidig med at der skal laves mad og købes gaver. For at undgå stress og få en god jul, har jeg defineret min egen jul. Jeg har spurgt mig selv, hvordan skal min jul være – hvad er en god jul for mig. For mig er det at være sammen med få af mine nærmeste, have ild i pejsen, hente eget juletræet, pynte det og spise god julemad,” siger Daniel Røde. Han fortæller samtidig, at i hans familie har de en tradition med at tage væk fra storbyen i en uge omkring jul.

”Jeg vil gerne tilbage til julens rødder. Det er sne, være væk fra byens travlhed og være få mennesker samlet rundt om noget lækkert mad. Hygge er nøgleordet. Derfor lejer vi ofte en hytte i Norge eller Sverige over julen og kører derop i god tid, for at få større ro til at nyde hinanden. Samtidig er vi et sted med sne, som for mig er med til at give den magiske julestemning. Det er faktisk afstressende,” siger Daniel Røde, der også har holdt sit eget bryllup over julen.

Maden og gaverne

Selvom vi danskere kan have lidt forskellige juletraditioner, har de fleste et særligt forhold til julemaden, siger Daniel Røde. ”For rigtig mange er maden det essentielle juleaften. Smagen og duften af julemad er noget helt specielt, som mange forbinder med jul. Hvis jeg spørger folk, hvad der er på bordet juleaften, så svarer de typisk, at det er and eller flæskesteg. Det er helt klart noget, som de fleste danskere er enige om,” siger Daniel Røde og slutter: ”For børnene betyder gaverne selvfølgelig rigtig meget. I min familie åbner vi en gave af gangen, så vi kan se, hvad hinanden får. Julemanden kommer måske også forbi og overraske børnene. Julen er virkelig noget, der kan sprede glæde.”