Karsten Lemche

Karsten Lemche er testkører for FDM’s magasin Motor, har været biljournalist og testkører siden 1999 og har kørt alt fra en Folkevogn Up til en Ferrari. 

Karsten Lemche er testkører for FDM’s magasin Motor, og han fortæller, at der er en række muligheder for børnefamilien, som skal ud og købe en bil med plads til autostol, barnevogn og legekammerater. ”Traditionelt har børnefamilier været gladest for at købe en stationcar, fordi man her får god plads og et rimeligt stort bagagerum. Ofte er der tale om biler i mellemklassen, da folk på det tidspunkt i deres liv typisk ikke har alt for mange penge. Der er mere plads i den store mellemklasse, men her er prisen så også noget højere,” forklarer Karsten Lemche. Han fortæller dog også om et andet alternativ, de såkaldte MPV’er eller Multi Purpose Vehicles, som ikke er så udbredte, men som har nogle fordele. ”Det er biler, hvor man sidder højere oppe, og hvor bagsæderne kan bevæges i forhold til hinanden og kan klappes sammen. Fordelene ved en MPV’er frem for den traditionelle stationcar er, at det er en højere bil, så det er nemmere at komme ind og ud af dem, og med små børn er det lettere at komme ind og hjælpe dem med at spænde sikkerhedsselerne osv. Og så kan mange af disse biler fås i versioner med syv sæder, så hvis man har børn der er lidt ældre og går til fodbold eller håndbold, så kan man pudselig have flere unger med. Eller hvis ens børn vil have legekammerater med, er der også plads til det.”

Spænd autostolen fast

Karsten Lemche peger også på, at sikkerheden er en vigtig faktor, og han nævner bl.a., at man skal sikre sig, at bagsæderne er udstyret med Isofix-beslag. ”Man bruger det til at fiksere autostolene, så de ikke kan bevæge sig. Det har både en fordel ved uheld med børn i bilen, men også selv om der ikke er børn med, og man altså ikke bruger sikkerhedsselen, er det godt, at autostolen er spændt fast.”

Sæt dig i barnets sted

Mht. ekstraudstyr anbefaler Karsten Lemche, at man sørger for, at der er elruder i hele bilen. ”Sådan et barn sidder jo og sparker på alt, hvad det kan komme i nærheden af, også håndtagene til at rulle vinduerne ned, og det er jo noget frustrerende, hvis man kører på motorvejen, og et af de bagerste vinduerne begynder at rulle ned.” Han fortæller desuden, at tonede ruder kan være en måde at skærme børn for solen, men at der dog findes en bedre løsning: ”Tonede ruder sikrer, at det ikke bliver for varmt, men til gengæld kan man ikke se noget, hvis det er mørkt og regner. Derfor er det bedre med solgardiner, særligt dem der sidder inde i døren, så du kan køre dem op og ned ligesom vinduet.” Karsten Lemches sidste råd er, at man skal huske at tænke på børnene, når man køber familiebil. ”Det er vigtigt at have børnene med, om ikke andet i baghovedet, når man prøvekører bilen. Tag autostolen eller barnevogn eller hvad nu med ud og se, om det kan være der. Prøv også at sætte dig i barnets sted. Nogle moderne biler har ret smalle bagruder, som sidder ret højt, og det betyder faktisk, at et barn ikke kan se ret meget ud.”