Mange vil gerne først bungy-jump, marathon, Ironman, trendsat bolig, karrierejob, eksotiske ferier og meget mere. Til sidst mangler kun 'projekt barn', som lægger ud med at være et omhyggeligt tilrettelagt projekt, hvor forældre gerne vil gøre det helt perfekt, men også have et unikt barn – det rigtige navn, det rigtige babyudstyr m.m. Der er så mange paradokser i dag, hvor forældre lægger ud med at gå til Ekstra Bladet, hvis barnet er kommet uden for hegnet i institutionen, i stedet for selv lige at tænke ”hvad kan vi gøre for at holde Columbus indenfor”, men gerne tager på rundvisning med den ene guide på feriemålet, mens den anden guide på 19 år passer poden ved poolen. Og det er jo nemt nok at beklage sig i daginstitution og skole uden selv altid at være den bedste til at give barnet læring i ansvar for egne ting.

Opdragelse er et forældreansvar

Forældre stiller i dag store krav til sig selv, mens barnet er lille, men udliciterer og stiller højere og højere krav til daginstitution og skole, efterhånden som barnet bliver ældre. Institutioner skal gerne stå for at opdrage barnet og øve det i de praktiske kompetencer med snørebånd, tøj og madpakker m.m. Personalet bruger meget tid på at hjælpe børnene med alle de praktiske ting, mens forældrene ”løber for livet”, og måske kunne den tid være brugt til mere omsorg, nærvær og fordybelse både ude og hjemme. Det er barnets primære voksne, der kan og bør stå for barnets grundlæggende dannelse. Oveni behøver man så også, at kunne stole på, at alle de andre forældre gør det samme med deres børn, for ved barnets seksårs alder begynder vennerne også at have stærk indflydelse på og påvirkning af barnets dannelse. Selvom du har opdraget dit barn til at samle skrald op efter sig, er det ikke sikkert, at den fine dannelse bliver efterlevet, hvis alle de andre ikke har lært det. Dannelse og opdragelse af børnene kan heller ikke alene udliciteres til computer og iPad, for de tekniske vidundere kan ikke lære børnene om virkelige følelser som tryghed, skuffelse, tilgivelse og andet. Disse ting kan kun læres gennem ægte samvær mellem mennesker.

Sæt Google på stand by

Mit bedste råd til forældre lyder: sæt også Google på stand by. Det er vigtigt at lytte til inspiration fra andre, men vælg en eller højst to kloge kilder udefra, og lad det blive ved det. Og lad så max den tredje og sidste kloge kilde være dig selv. For de fleste forældre er i stand til at finde svaret, og hvad der er godt for deres eget barn, især hvis man lader sine tanker glide fra hjernen og forbi hjertet, som vil hjælpe med at sortere i de givne svar.