Det er ikke lige til at se på en autostol, hvor god den er. Men vi har resultaterne fra forskellige testinstitutioner at holde os, og deres – videnskabelige – tests giver et sammenligneligt billede af de forskellige autostoles egenskaber under kontrollerede sammenstød. Men en anden del af en autostols egenskaber er af subjektiv karakter, og dér er din oplevelse af stolen vigtig. Det handler nemlig om, hvordan den fungerer i hverdagen. For udover at beskytte barnet ved en ulykke, som vi håber aldrig kommer, skal barnet dagligt ind og ud af stolen, den skal måske flyttes fra en bil til en anden, og den skal rengøres. Alt det skal kunne foregå, uden at du bliver irriteret over uhensigtsmæssig design.  

Passer stolen til barnet?

Stolen skal passe til barnet og til bilen. Barnet bør have mindst tre autostole i løbet af sin barndom – en stol op til et år, en anden op til tre-fire-år og en tredje op til 10 år. Den sidste stol bør kunne tilpasses, så skulder- og hovedbeskyttelse følger med op, efterhånden som barnet vokser.

Passer stolen i bilen?

Autostolen skal selvfølgelig sidde fast, når barnet sidder i stolen. Men biler er konstrueret og designet forskelligt, og ikke alle stole passer i alle biler. Derfor bør du prøve stolen i den bil, den skal bruges i. Mange stole kan sættes fast med det såkaldte isofix-system, som forankrer stolen til beslag i bilen, mens andre holder barn og stol på plads ved hjælp af bilens sikkerhedssele. Her skal du især være opmærksom på, hvordan sikkerhedsselen passer til beslagene i autostolen. En anden ting, som er værd at afprøve er, om barnet uden for meget besvær kan komme ind og ud af stolen. Mens barnet er lille, er det din opgave at placere det, senere vil det selv kravle op og ned.

En højstol skal være stabil

Også i hjemmet skal barnet have en ordentlig stol at sidde i. En højstol har selvfølgelig til formål at bringe barnet op i bordhøjde – det stiller særlige krav til stabilitet. Stolen må ikke kunne vælte, heller ikke selvom barnet pludselig skubber fra bordet med arme eller ben. Tidligere er stole netop blevet beordret fjernet fra markedet, fordi de ikke var stabile nok.

Krav til ergonomi?

Det er vigtigt, at stolen støtter barnet, og helst uden ekstra udstyr. Når barnet er lille, bør ryglænet nå op bag skulderbladene og også sikre, at hovedet ikke falder bagover. Tilsvarende skal barnet have støtte omkring kroppen, gerne med en bøjle, der kan reguleres og tilpasses størrelsen. Stolen skal også sikre, at barnet ikke glider ud af stolen.

Krav til fleksibilitet?

Det er en fordel, hvis stolen kan reguleres, så den passer til barnets behov i forskellige aldre. Det betyder dels, at stolen skal kunne bære barnets vægt, efterhånden som det bliver ældre, men også at sæde og fodstøtte kan indstilles hver for sig.

Krav til design?

Stolen må selvfølgelig gerne være pæn at se på. Men rent praktisk er det især vigtigt, at både stol og eventuelt betræk er lette at rengøre.