Vi skal blive begejstret over at studere dyrenes adfærd og udseende. Sebastian Klein opfordrer børn og voksne til at bruge nogle af påskedagene på en tur i en zoologisk have, et akvarium, naturcenter eller ud i naturen. Gå på opdagelse og oplev noget uforudsigeligt.”Dyr kan alting bedre, end vi mennesker. De er fantastiske. Vores hjernekapacitet er ganske vist større end deres, men dyr kan løbe, se, smage, høre, lugte - langt, langt bedre end os. De tæver os ud af banen, når det drejer sig om at bruge sanserne.”

Dyrene er en barnlig fascination

Naturformidler, TV-vært og forfatter Sebastian Klein, 45, beskriver sin brændende interesse for dyr som en barnlig fascination, han aldrig har kastet af sig. Som dreng var et besøg i Zoologisk Have på Frederiksberg en helt klassisk ting, han havde sammen med sin far (skuespiller Jesper Klein, red). De fandt de rigtige dage, hvor der ikke var for mange mennesker og gik så rundt for at observere dyrene og tale om dem. ”De fleste børn er interesseret i natur og specielt i dyr. Dyr er søde, seje og lidt farlige. Og så har de store brune øjne, pels, skæl eller vinger. Alt det fascinerer.”

Vi kan lære af dyrene

Sebastian Klein er samtidig ethundrede procent overbevist om, at vi kan lære af dyrene og naturen. Hvis vi vil blive klogere på os selv og opleve fremskridt i denne verden, er studier af dyr efter hans mening helt afgørende. ”Når vi kommer ud i de virkelig ekstreme situationer, skal vi blot kigge på dyrene. Moderne F16 fly’s vinger er f.eks. konstrueret efter eksperters studier af falke. Svømmedragters overflade er skabt, så de ligner en hajs. Vi kan lære så meget af naturen.

De største opfindelser er inspireret af dyr

Et helt nyt perspektiv er, at dyr kan nogle ting, som højst sandsynligt rummer koden til at løse gåden omkring forskellige sygdomme. Der eksisterer dyr, som heler sig selv og er immune over for f.eks. cancer. Der findes dyr, som forynger sig selv – som ikke kan dø. De bliver dræbt af andre dyr, men hvis det ikke skete, ville de i princippet kunne overleve uendeligt. Der er så mange utrolige organismer, som skaber inspiration. Dem bliver vi nødt til at studere. Det ville være en fatal brøler at lade være. Alle de største opfindelser i denne verden er inspireret af dyrene.”

Kan en vandmand være udødelig

Men et opråb fra Sebastian Klein lyder: Vi skal også lade os inspirere af dyrene, simpelthen fordi vi synes, de er fantastiske. Fordi vi glædes ved at studere dem. Begejstres. Og ikke kun fordi de kan gøre noget godt for os. ”Jeg studerer dyrene, fordi det giver mig glæde. Jeg elsker det. Det er da fascinerende, når man ser, hvad dyr kan. Hvordan i alverden kan det lade sig gøre, at en vandmand kan være udødelig? Hvordan kan en fugl opnå at kunne flyve 300 km. i timen? Der er så mange spørgsmål. Det er spændende at få et svar, men spørgsmålene er lige så spændende, når der ikke foreligger et klart svar.”

Kig og find

Sebastian Klein opfordrer voksne og børn til at bruge en dag eller to i påsken til et besøg i en zoologisk have, et akvarium, et naturcenter eller i naturen. Og man skal bare troppe op fuld af forventninger. ”De steder er lavet til, at man bare kommer ud uden at vide, hvad der vil ske. Når det handler om dyr, ved man ikke, hvad man får. Naturen er uforudsigelig og i konstant forandring. Kommer du på besøg i en zoologisk have, ved du ikke om løverne den dag parrer sig, om elefanterne tisser eller aberne slås. Måske vælger nogle af dyrene blot at sove. Men det er netop den uforudsigelighed, der er det bedste. Det føles som at være på en lille form for ekspedition. Man kigger og finder. Der ligger noget opdagelse i den slags oplevelse, og det er spændende for børn.”

Zoologiske haver er narturbevarende

Zoologiske haver, akvarier og naturcentre har efter Sebastian Kleins mening væsentlig berettigelse, bl.a. fordi de formidler viden om dyr og giver os mulighed for at se f.eks. en tiger i levende live. ”Det er jo nok de færreste, der alternativt kommer en tur til Indien for at se de rovdyr. Men udover at give os mulighed for at studere alverdens dyr, påtager de institutioner sig i dag desuden formidlingsarbejdet omkring de problemer, naturen står over for. En zoologisk have er en form for naturbevarende institution, som i høj grad taler de vilde dyrs sag. Den formidler de vanskeligheder, vilde dyr står overfor. Man laver avlssamarbejde med andre zoologiske haver, og de dedikerer sig med skoletjenester til oplysning om natur til skoler og børnefamilier. I gamle dage var zoologiske haver virkelig noget bras og decideret dyremishandling. Dyrene lever stadig i fangenskab, men danske zoologiske haver taler dyrenes sag, og derfor er jeg glad for at støtte dem.”

Intet forhold til en mus

I hjemmet på Amager kan familien Kleins dyrebestand pt. gøres op til at bestå af to katte, en kanin, to rotter og fem mus. Men den veksler konstant og har på et tidspunkt også inkluderet så eksotiske dyr som fugleedderkopper og slanger. ”De dyr, jeg har hjemme, betyder ikke en skid for mig. Jo kattene, men de er mine børns. Jeg har haft en hund, der betød meget for mig, men efter den døde, har jeg med vilje ikke villet knytte mig til andre dyr. Jeg bryder mig ikke om at have det tætte forhold. Jeg vil ikke binde mig til ét bestemt dyr. Jeg synes, at danskere i al for høj grad behandler dyr som mennesker. Man individualiserer dyrene. Jeg har ikke et personligt forhold til mus. Verden er fuld af individer og fokus på dem går ud over naturen. Man redder f.eks. en bjørn fremfor at fokusere på et stort stykke natur. Og det gør vi netop, fordi vi er til fals for store brune øjne.”